Рясні врожаї та стійкість до посухи: секрети вирощування чорної малини

Чорноплідна малина — культура унікальна. Її батьківщиною вважається Північна Америка, а за начисений чорний колір і кисло-солодкий смак її називають ожиноподібною. В останні роки ця ягода стає усе популярнішою серед фермерів, а відтак, треба знати про кілька її особливостей.

Особливості чорноплідної малини та її відмінності від червоної

  • вона не дає кореневу поросль;
  • посухостійка;
  • її плоди, встигаючи, не обсипаються;
  • лише деякі сорти цієї малини добре переносять мороз;
  • менше ніж червона малина страждає від шкідників, і майже не схильна до хвороб;
  • не вимагає особливого догляду;
  • раніше починає плодоносити, ніж червона;
  • кущик має потужну кореневу систему.

Основна відмінність чорної малини від ожини в тому, що зрілі плоди легко знімаються з плодоніжки.

Переваги чорноплідної малини


Розмови про цій ягоді не марні, вона дійсно заслуговує уваги. Ось кілька найбільш явних переваг цієї рослини:

  • Садівники воліють вирощувати на своїх ділянках чорну малину з-за її чудового смаку. Ягоди чорної малини набагато солодше, ніж у звичайної, червоною. А деякі сорти мають медовий смак, без кислинки.

  • Те, що чорноплідна малина дає відмінні врожаї, приваблює багатьох дачників. Ароматних ягід з куща можна зібрати від 2 до 4 і більше кілограмів, залежно від сорту та догляду за рослиною.
  • Пружні ягідки не деформуються при транспортуванні. До того ж, малина не тільки придатна для вживання у свіжому вигляді, але і легко піддається будь-якій обробці: заморожування, консервування, приготування варення.
  • Користь чорної малини ще вивчається, але вже зараз відомо, що вона містить еллаговую кислоту, що не тільки володіє сильною антиоксидантною активністю, але і є ефективним засобом профілактики та боротьби з онкозахворюваннями.
  • Враховуючи це, багато дачники, не вагаючись, розводять у себе чорну малину. Тепер варто познайомитися з популярними сортами цієї рослини, і дізнатися, який необхідний догляд за малиновими кущиками.

Підготовча робота перед посадкою чорної малини
Чорна малина не вимоглива, вона буде рости скрізь, і добре приживеться. Але досвідчені садівники точно знають, що її врожай повністю залежить від того, яке місце буде відведено рослині, від якості грунту, і від догляду за плодовим кущем.

Вибір відповідного місця для посадки чорної малини

Що необхідно врахувати перед посадкою чорної малини:

Місце. Добре освітлене місце відмінно підійде для вирощування малини. Важливо, щоб не було протягів: холодні вітру рослина погано переносить.

Сусіди і попередники малини на ділянці. Найкращим сусідом цієї рослини є червона малина. Але з іншим своїм «родичем», ожиною, чорна малина співіснувати не може.

Поганими попередниками є пасльонові: томати, баклажани, картопля. Малину бажано не висаджувати на тій же ділянці, де росли ці та інші культури, що страждають таким грибковим захворюванням, як вертициллезное в’янення.

Відстань між кущами і рядами. Важливо не висаджувати кущі чорної малини на близькій відстані один від одного, навіть, незважаючи на те, що вони не дають кореневих паростків. Тоді не буде загущення рослин, кожне з них рівномірно будуть продуватися вітром і прогріватися сонцем.

Оптимальна відстань між кущами – 80 см; між рядами – близько 2-ух метрів. У цьому випадку за рослинами легко доглядати й стежити, щоб гілки не торкалися землі.

Відповідний тип ґрунту для чорноплідної малини

Якість грунту – це один з найважливіших факторів, що впливають на урожай малини. Родюча суглинистий грунт «легка» і містить в достатній кількості мінерали та поживні елементи.

Така грунт цілком підходить для того, щоб чорноплідна малина чудово себе почувала і приносила добрі плоди, так як в ній немає застою вологи, і вона утримує необхідне для рослини тепло, і є повітропроникною.

Посадка чорної малини на дачі

Висаджувати чорну малину краще всього ранньою весною, враховуючи те, що у даної рослини процес вегетації починається дуже рано. Саме тому деякі дачники воліють осінню посадку. Але це більше підходить для території, де зими не так суворі, так як холодний період чорна малина переносить погано.

Глибина посадкової ями повинна бути не менше півметра; ширина – 40-50 див. Деревну золу змішати з перегноєм 1:1 і заповнити цим складом яму на 20-25 сантиметрів. Після цього варто залити водою яму. І туди акуратно, розпрямляючи коріння, помістити саджанець малини. Почекати, поки вода не вбереться, і почати засипати яму землею, перемішаної з піском і комплексним добривом. Потім знову полити.

Який необхідний догляд за чорною малиною

Навіть початківці дачники з легкістю осилять кілька правил догляд за чорною малиною. Ця культура не вимагає особливої уваги, достатньо:

  • Мульчувати грунт;
  • Вчасно поливати;
  • Підв’язувати гілки малини;
  • Навчитися проводити правильну обрізання куща;
  • Знати про хвороби і шкідників рослини, і вміти захистити його;
  • Проводити підживлення;
  • Підготувати малину до зими.

Мульчування. Відразу ж після висадки рослин грунт під кущиками мульчують. Для цього підійде суха подрібнена трава або солома, тирса, що перепрели, торф або гній.

Полив. Чорна малина не вимагає рясного поливу навіть у літню спеку, вона чудово її переносить. Але, коли наступає час дозрівання плодів, кущі малини необхідно в достатній кількості заливати водою. Тоді ягоди будуть більші, і їх на кущах буде більше. З усіх видів поливу, малина воліє крапельне зрошення.

Підв’язування малини. Стебла рослини тонкі і довгі, і стрімко ростуть. З часом вони потребують підв’язки. Для цього використовують як забори, так і встановлюють шпалери.
Таку опору, як шпалери, дуже просто сконструювати. Для цього необхідно вкопати стовпи на початку і кінці ряду чорної малини. Між ними натягнути у кілька рядів дріт. До цієї дроті і кріпляться стебла рослини.

Обрізка. Обрізка потрібна, щоб рослина не розросталося буйно, залишалося здоровим, і щоб малина давала хороший урожай. Слід проводити 2 обрізки в рік. Одна влітку, в кінці червня, друга восени, до початку холодів.

Літня обрізка. Вона проводиться, щоб підвищити врожайність. Якщо вкоротити втеча в точці росту, то з цього місця на наступний рік виростуть молоді гілочки, своєрідний віяло. Саме на цих гілочках молоді пагони піднесуть щедрий урожай.
Осіння обрізка. Ця санітарна обрізка, кущ готується до зими. Вирізають сухі і старі гілки. Довгі пагони коротшають.

Захист від хвороб і шкідників. Одним з найстрашніших захворювань чорної малини є вертициллезное в’янення. Воно не лікується, тому важлива профілактика – придбання здорових рослин, правильні умови посадки і відмова від перекопування землі біля куща, гарне дренування грунту.
Дощове літо або недостатній дренаж може призвести до появи грибкових захворювань. Щоб це запобігти, можна обприскувати кущі препаратами, що містять мідь. Для профілактики використовуються інсектициди широкої дії.

У боротьбі з малинным жуком, що є одним з основних шкідників чорної малини, використовується обприскування двопроцентним розчином нитрафена. Цим слід зайнятися ще до пробудження нирок.
Коли ж у малини з’являться квіткові бруньки, необхідно провести повторне обприскування настоєм полину і чорнобривців (взяти 200гр кожної трави; кожну з них настояти на 10 л води). Перед застосуванням настої трав варто змішати, цим розчином і побризкати малину.

Підгодівля. Чорна малина завжди дякує рясним урожаєм за підгодівлю. Це може бути й органічні добрива, наприклад, коров’як, розведений з водою 1 до 6, і пташиний послід 1 до 17. Плюс 1л золи і 50гр суперфосфату на відро цього «зілля». Під кущ підгодівлю наливають від 5 до 7 літрів. Потім варто всю посадку малини залити водою.

Також можна проводити підгодівлю азотними мінеральними добривами. Вони містять необхідні для росту і плодоношення рослини елементи.
 

Читайте також