Скручується листя на помідорах: як врятувати кущі та урожай

Одне із частих запитань, яке хвилює господарів: чому скручуються листки на розсаді та дорослих кущах помідорів? Скручування може бути пов’язано з інфекцією, природними факторами або неправильним доглядом. Підказкою в такому випадку стане напрям, у який скручується листя помідорів – догори чи вниз.

Чому скручується листя на помідорах | Аптека садівника

Трубочки-човники

Температурні гойдалки

Найпростіше пояснення скручування – погана адаптація до погоди, коли протягом всього дня спекотно. Вдень листя скручується, а на ранок розпрямляється, тому важливо притіняти молоді рослини від пекучого сонця, а на вечірні години прибирати укриття. Часто буває також, що ґрунт біля стебла тріскається і тріщини, які з’являються, розривають корінці. В такому випадку зарадить акуратне засапування та мульчування.

Попелиця на томатах

Роздивіться скручені листочки, чи не ховаються у трубочках попелиці. Ці комахи висмоктують сік, і якщо ви їх знайшли, їх потрібно змити водою, а листя обробити настоями гірких трав, золою або спеціальними препаратами проти шкідників.

Наприклад, для приготування подібного настою деревій, полин, чистотіл або листя тютюну складають у каструлю, заливають водою, щоб покрило, і кип’ятять 5 хвилин. Тоді розводять у 10 разів водою та обприскують скупчення комах. Або ж склянку золи розчиняють у 10 літрах води, додають 30 г господарського мила і кроплять листя помідорів. Обробляти доведеться декілька разів.

Нещадний бактеріоз помідорів

Якщо все листя на кущі помідорів починає загортатися догори – це ознака того, що рослину вражено бактеріозом. За цієї хвороби припиняється розвиток суцвіть та зав’язування плодів; переносниками є шкідники –  попелиці. Сама же хвороба невиліковна.

Якщо бактеріоз підкошує молоді рослини, їх знищують, а на ділянку, висаджуючи сидерати для томатів. Якщо ж хвороба проявилась під час достигання плодів, можна відщипнути точки росту – верхівки. Це дасть рослині сили доростити урожай.

Це ще одна причина, чому зі шкідниками томатів треба боротися негайно та рішуче, поки вони не заподіяли ще більшого лиха.

Перебір із народними «ліками»

Один із популярних засобів профілактики грибкових хвороб томатів, зокрема фітофторозу – це обробка марганцівкою. Вважається, що цей розчин безпечний, і чим більш насиченій розчин, тим він більш дієвий. У деяких рецептах рекомендують розчинити чайну ложку перманганату калію в 10 л води. Наслідком цього стане скручування листя через опік, адже марганцівка дуже сильний окисник. Насправді, достатньо зробити блідо-рожевий розчин, вимірюючи дозу кінчиком ножа.

Буває, що рослина відчуває стрес через надмірну кількість азоту, коли господар розкидав багато гною при перекопуванні городу – і таке буває... В цьому випадку в 5 л води розведіть 1 ст. ложку суперфосфату, обробіть листя томатів та влийте потрохи під корінь. Також можна відкласти пасинкування, давши можливість пагонам увібрати добриво.

Калій та кальцій у дефіциті

Скручування листя догори може свідчити про голодування помідорів, коли в ґрунті не вистачає деяких елементів. Якщо водночас із цим молоді листочки стають кучерявими, а на плодах з’являються незабарвлені плями, це означає, що кореням бракує калію. Тоді їх треба підживити або золою – на 10-літрове відро води розводять 2 склянки золи, або ж калійною селітрою, яка до того ж підвищує імунітет рослин, покращує смак та вигляд плодів. Столову ложку добрива (20 г) розводять у 10 л води і поливають із розрахунку півлітра на 1 кв. м.

Інша причина, коли листя на помідорах загортається угору, а верхівки присихають – мало кальцію для живлення коренів. Згодом через цей дефіцит на плодах може з’явитися вершинна гниль. Брак кальцію в рослинах виникає внаслідок тривалої спеки та посухи. Тому я раджу покропити кущі кальцієвою селітрою: у 10-літровому відрі розчинити 3 чайні ложки гранул. А ось поливати або ж прикопувати кальцієву селітру в ґрунт можна лише навесні.

Крученики донизу

Підживіть фосфором

Кущ помідорів може «опустити вуха» через пересихання. Тоді його треба добре полити нагрітою за день водою. За пару днів пружність листків (тургор) відновиться, і вони розкрутяться.

Та буває, що листки теж змінюють колір: стають темно-зеленими чи синюватими. Це ознака того, що настав час підживити томати фосфорним добривом. 100 г суперфосфату треба розчинити у 10 літрах води і полити під корінь із розрахунку на 5 кв. м.

Не захоплюйтесь пасинкуванням

Деякі завзяті городники буквально «стрижуть» кущі помідорів, перетворюючи їх на пальми. Якщо занадто захопитися пасинкуванням та видаленням нижніх листків, рослина може отримати стрес і не лише згорнути листя, а й скинути цвіт.

Таке буває, коли пасинки вже переросли – їх краще видаляти за кілька прийомів. Щоб підтримати рослину при різкій втраті зеленої маси, треба обприскати рослини комплексним добривом.

Бактеріальний рак

Якщо листки на помідорах не лише скручуються, а й стають коричневими, а потім засихають, то ймовірна причина – бактеріальний рак. Ця хвороба починається з ураження судин, через що припиняється живлення всієї рослини. Визначити хворобу можна за зрізом нижнього листка: всередині буде видно бурий слід. Ця хвороба не лікується, тому заражені кущі виривають і спалюють подалі від ділянки!

Читайте також