Як правильно пасинкувати перець для гарного врожаю і коли це не варто робити

Нинішні городники ніяк не можуть вирішити: чи можна пасинкувати перець чи ні. Одні переконані, що пасинкувати солодкий перець немає сенсу і це не лише шкодить рослині, але і зменшує урожай. Інші впевнені, що пасинкування, навпаки, необхідне, так як цей прийом значно поліпшить якість врожаю.

Фахівці вважають, що, видаливши слабкі пагони і обрізавши верхівки, ми допомагаємо зберегти рослинам сили для утворення плодів. Проте заходи ці непрості і проводити їх треба вчасно і правильно. Якщо десь помилитеся і приберете забагато, то рослина може зупинитися в рості, скинути всю зав'язь і навіть загинути.

Обрізати кущі починаємо, коли вони досягнуть у висоту 25-30 см. При правильній обрізці кущ перцю швидко росте вшир, утворюючи багато бічних пагонів. А це, своєю чергою, відмінно позначиться на майбутньому врожаї. Але кількість пасинків теж потрібно регулювати — залишати треба тільки найбільш здорові і міцні, які розташовані у верхній частині стебла. Не більше п'яти пасинків на кущ — це норма.

Коли не можна пасинкувати

  • Якщо на дворі стоїть посуха, то пасинкування може тільки нашкодити. А в суху жарку погоду кущ перцю сам собі за допомогою бічних пагонів і листя створює тінь, забезпечуючи збереження вологи в ґрунті.
  • Якщо рослина хворіє, то пасинкування буде додатковим стресом, після якого перці можуть і не зберегтися. Така процедура тільки послабить рослину і стане причиною її загибелі.
  • Якщо рослини посаджені далеко одна від одної, то пасинкування їм не потрібне. Перці добре ростуть тільки по сусідству один з одним, самотнє існування для них — великий стрес.
  • На рослинах, не доросших до 20 см, пасинкування робити не можна.
  • На деяких сортах перців ця процедура взагалі не потрібно.
  • Якщо у вас немає досвіду або нікому підказати, як треба пасинкувати, краще відмовитися від цієї процедури або зробити її лише на кількох рослинах (для тренування).

Як пасинкувати

Якщо літо видалося спекотним і дощовим, то пасинкувати перці потрібно обов'язково. На вологих ґрунтах та при теплій температурі у перцю починають активно рости бічні пагони, а це для рослини обтяжливо. З-за великої кількості пасинків коріння не справляється і рослина може почати скидати зав'язі.

Правила пасинкування

  • Коли рослина досягне у висоту 25-30 см, необхідно видалити верхівкову частину головного стебла. Після цієї процедури бічні пагони починають швидко рости, утворюючи компактний кущик.
  • З вирослих пагонів залишають чотири-п'ять найбільш здорових і міцних у верхній частині куща. Всі, що розташовані нижче — видаляють. На тих пагонах, що залишаться, буде формуватися «перцевий» урожай.

Поради

Перці — рослини сімейні. Люблять рости в «колективі» з своїх родичів, особливо якщо злегка торкаються листочками сусідньої рослини. А ось наодинці сильно страждають і перебувають у стресі.

Читайте також