Чим підживити розсаду капусти після висадки у ґрунт: поради

Капуста, як і будь-яка інша рослина, потребує різних мікроелементів. Якщо ґрунт, в якій культивуються овочі, бідний корисними речовинами, для гарного росту необхідно робити підживлення. Для капусти потрібні азотні, фосфорні та калійні добрива.

Азот найбільше значення має в період активного нарощування зеленої маси. Він необхідний для молодих рослин при формуванні кореневої системи. Фосфор бере участь в обмінних процесах і фотосинтезі. Калій для білокачанної капусти є стимулятором холодостійкості, він посилює швидкість течії клітинного соку і осмотичний тиск.

Однак народний досвід говорить, що при вирощуванні капусти можна скористатися не тільки покупними добривами, але й простими підручними засобами. Дуже корисно перед висадкою капусти вносити в ґрунт деревну золу. Цей овоч не любить кислий ґрунт, а зола допоможе розкислити ґрунт. Крім цього, деревна зола служить додатковим джерелом калію.

Азотні добрива можна замінити коров'ячим гноєм, пташиним послідом і трав'яними настоями. Ці органічні добрива забезпечать капусту корисними речовинами і допоможуть набрати більшу масу. Найбільш оптимально для овочевих культур чергування мінеральних і органічних підживлень.

Підживлення капусти дріжджами добре себе зарекомендувало. Дріжджові грибки в процесі своєї життєдіяльності виділяють азот і вітаміни для коренеутворення і біосинтезу фітогормонів. Можна використовувати розведені сухі або живі дріжджі. Сухих дріжджів знадобитися 10 г на 10 л теплової води. Їх змішують з 2 ст. л. цукру, заливають водою і залишають на 2 години. Після чого 1 л настою розводять у 5 л води і поливають добривом капусту під корінь. Свіжих дріжджів на 5 л теплої води знадобитися 0,5 кг. Перед підгодівлею склад розбавляють водою 1:10.

Харчова сода оберігає качани капусти від розтріскування. 20 г соди розводять 10 л води, розмішують і обливають листя капусти, проводячи некорневу підгодівлю.

Нашатирний спирт є джерелом азоту, він допомагає рослинам відлякувати комах і накопичувати біомасу. На десятилітрове відро води знадобитися 3 ст. л. розчину аміаку.

Можна поливати капусту настоєм кропиви, яєчної шкаралупи, бананових шкурок і картопляних очисток.

Після висадки у відкритий ґрунт капусту підгодовують приблизно після закінчення двох тижнів. Найбільш важливими на цьому етапі є азотні добрива. Можна використовувати мінеральні препарати, розчин коров'яку або іншу органіку.

Читайте також