Догляд за розсадою перцю навесні: пікірування, прищипування та полив

Паростки перцю дуже чутливі і при найменшому дискомфорті можуть загинути. Тому у кімнатних умовах вирощують його розсаду, щоб висадити у ґрунт здорові молоді рослини, які будуть стійкі до різних погодних умов. Здорова розсада менш схильна до захворювань, більш стійка до садових шкідників і бур’янів, а також дозволяє отримати більш ранні врожаї.

Полив

Перші два-три дні після появи сходи не поливають, але якщо ґрунт вимагає зволоження, його обережно обприскують із розпилювача. Щойно розкриється сім’ядольне листя сіянці поливають водою 30°С. Надалі розсаду зволожують дощовою або відстояною упродовж доби водопровідною водою кімнатної температури. Ґрунт не повинен пересихати – перець важко зносить посуху, але й надлишку вологи допускати не можна. Вологість повітря в приміщенні підтримують на рівні 60-70%.

Прищипування

Прищипування здійснюють тоді, коли розсада починає розвиватись інтенсивно – видаляють ножицями частину рослини над 4-6 міжвузлям. Коли з часом у сіянців починають відростати пасинки, навантаження на кущ регулюють, залишаючи 4-6 найбільш розвинених пасинків, а решту видаляють. У нижніх міжвузлях пасинки видаляти не потрібно.

Пікірування

Якщо перець росте в загальній посудині, на стадії розвитку двох справжніх листків здійснюють пікірування. Ґрунт із розсадою добре зволожують і дають стекти зайвій воді. Пікірують розсаду в окремі горщики ємністю по 100-150 мл – сіянці разом із земляною грудкою переносять у зроблені в ґрунті ямки, які мають вмістити кореневу систему із землею. Коріння розташовують у ґрунті вільно, без загинів, кореневу шийку розсади заглиблюють не більше ніж на 5 мм. Ямку присипають ґрунтом і злегка ущільнюють.

Після пересадки сіянці поливають і, якщо потрібно, додають у горщики ґрунт. Спершу розсаду захищають від прямих сонячних променів, а температура утримання має бути не нижче +15°С.

Джерело: zaxid.net

Читайте також