Простий рецепт: як приготувати густий джем з чорниці за кілька кроків

Чорниця – смачна та корисна літня ягода, з якої роблять дуже смачні варення та джеми.

Основна відмінність джему з чорниці від варення полягає в тому, що ягоди не зберігають свою форму, а перетворюються в однорідну масу, яку можна використовувати для різноманітних начинок, і просто намазувати на хліб.

Звідси випливають деякі нюанси в приготуванні джему з чорниці. Вони роблять цю заготовку набагато простіший у виготовленні, в порівнянні з іншими стравами:

Для приготування джему можна не піклуватися про зовнішній стан ягід чорниці. Вони можуть бути пом’ятими і навіть розчавленими, а також переспілі. Однак, неприпустимо використовувати для чорничного джему підгнилі або зіпсовані ягоди.

Джем не вимагає тривалих періодів настоювання, його можна приготувати за один прийом. Тому часу на його виготовлення витрачається набагато менше.

Його можна готувати при будь-якої інтенсивності нагріву, головне – стежити за тим, щоб ягідна маса не підгоріла.

У більшості випадків джем дуже зручно використовувати в якості начинки для різноманітної випічки.

Густу консистенцію джему з чорниці зазвичай отримують двома способами:

  1. варінням ягідної маси на помірному вогні тривалий час;
  2. додавши в заготовку велику кількість цукру.

Але при першому способі втрачається більша частина корисних речовин, а другий спосіб не дуже годиться для тих, хто особливо стежить за фігурою і в цілому за своїм здоров’ям.

Отримати густу консистенцію чорничного джему також можна, застосувавши одне з желеутворюючих речовин: пектину, желатину або агар-агар. Це дозволяє і скоротити час термообробки, і заощадити на використанні цукру.

Подрібнюють чорницю найчастіше за допомогою звичайної товкачки. Використання погружного блендера може спровокувати появу великої кількості бризок темного кольору, які непросто буде відмити з будь-яких поверхонь. Якщо ягід багато, то можна взяти кухонний комбайн.

Крім цукрового піску, в чорничний джем нерідко додають лимонну кислоту для поліпшення смаку і збереження інтенсивного кольору заготовки.

Чорничний джем можна приготувати з різними добавками, які внесуть різноманітність у звичні рецепти і смакові відчуття.

Класичний рецепт чорничного джему

Знадобляться:

  • 1,7 кг ягід чорниці;
  • 2 кг цукру;
  • 200 мл питної води;
  • 4 гр. лимонної кислоти.

Приготування:

  • Ягоди сортують, відбираючи зіпсовані, споліскують в холодній воді і добре просушують, щоб на них не залишилося зайвої вологи.
  • Подрібнюють до пюре-образного стану. Якщо хочеться отримати абсолютно однорідну консистенцію чорничного джему, пюре додатково перетирають через сито.
  • Воду нагрівають до кипіння, додають цукор і чекають його повного розчинення.
  • Викладають чорничне пюре в цукровий сироп і на сильному вогні доводять до закипання.
  • Вогонь зменшують і варять, помішуючи кожні 2-3 хвилини від 20 до 40 хвилин в залежності від бажаної густоти підсумкового продукту.
  • У самому кінці додають лимонну кислоту і, помішуючи, доводять до кипіння.
  • Розкладають по стерильній посуді, закупорюють і, остудивши, відправляють на зберігання.

За матеріалами сайту Філіжанка кави.

Читайте також