Щоб насіння все зійшло: секрети вирощування буряка на городі

Красиві та червоні бурячки - привід для гордості будь-якого господаря та садівника. Саме цей плід є основою традиційного українського борщу і займає почесне місце на грядках українців.

Як правильно вирощувати буряк, щоб отримати смачні та цукристі плоди - читайте у статті.

Посів насіння буряка

Вирощування буряка у відкритому ґрунті передбачає посів насіння як розсадним, так і безрозсадним способом. Притому, що буряк культура холодостійка, сіяти її у відкритий ґрунт потрібно не раніше, ніж повітря прогріється до 6-8 ºC, однак повноцінний розвиток рослини починається лише тоді, коли температура підніметься до 16 ºC. Крім того, якщо рано посіяні сходи потраплять під заморозки, то вони застрілкуються замість того, щоб нарощувати коренеплід. Для стимуляції проростання насіння буряка замочують на добу в холодній воді або на півгодини в теплій (35 ºC). Насіння загортають у ґрунт на глибину 2-3 см, а відстані між рядами дотримуються в залежності від сорту – від 7 см, якщо ви вирощуєте буряк дрібного розміру для консервування, і до 30-35 см, якщо вам потрібні великі коренеплоди. Дистанція між екземплярами в ряду в першому випадку 5-6 см, а в другому – до 10 см. 

Проріджування

Оскільки у багатьох сортів буряка насіння зібране в супліддя по 2-3 штуки, паростки з'являються купчасто і вимагають проріджування на ранній стадії розвитку, у фазі утворення першої пари справжніх листків. У результаті процедури дистанція між сходами повинна стати 3-4 см. Дистанційні паростки пересаджують в інше місце: на цій стадії розвитку вони легко приживаються. Одночасно з першим проріджуванням ділянку прополюють, а потім мульчують дрібною органікою – тирсою, наприклад. Друге проріджування здійснюють, коли сіянці набудуть дві пари листя, а коренеплід досягне діаметра 1,5 см – інтервал між сіянцями після другого проріджування має бути 6-10 см. Проріджування з одночасним прополюванням здійснюють після поливання або дощу в похмуру погоду. 

Як вростити буряк

Догляд за підростаючим буряком вимагає видалення з ділянки бур'яну, регулярного поливу і розпушування міжрядь. Якщо ви замульчувати грядки, то полоти, розпушувати ґрунт і поливати буряк вам доведеться набагато рідше. Розпушування міжрядь на глибину 4-6 см необхідне для руйнування ґрунтової кірки, що утрудняє аерацію коренеплодів. Особливо кірка шкодить рослинам у період розвитку перших двох пар листків, оскільки саме в цей час відбувається линька кореня, що затримує ріст рослини і змушує її проявляти підвищену вимогливість до умов вирощування.

Обробка буряка

Бур'яни можуть заглушити молоді рослини, зростання яких до появи 4-5 листків йде дуже повільно, тому своєчасне їх видалення – дуже важлива умова догляду за буряком. До появи сходів для боротьби з бур'янами застосовують обприскування ділянки тракторним гасом з розрахунку 35-50 г гасу на м². А при появі у сіянців 2-3 пар листя ділянку обробляють від бур'яну розчином натрієвої селітри. Потім, коли буряк увійде в силу, бур'яни не зможуть йому зашкодити.

Полив буряка

Буряк нормально зносить нетривалу посуху, однак якщо вам потрібен якісний і багатий урожай, полив грядки з буряком повинен бути регулярним, і особливо це важливо якраз у спекотну суху погоду. Поливати буряк потрібно, як тільки просохне верхній шар ґрунту, бажано це робити ввечері, і найкращий спосіб поливання – дощування, оскільки при такому способі освіжається і промивається листя рослини. Якщо на ділянці немає мульчі, на наступний після поливання день необхідно розпушити міжряддя на глибину 4 см. Щоб підвищити цукристість коренеплодів, перед тим, як поливати буряк, розчиніть у відрі води для поливання столову ложку кухонної солі. 

Читайте також