Як врятувати черешню від птахів: народні методи боротьби

Перед власників черешень щороку постає завдання - як відігнати зграї пташок, які об`їдають плоди. Особливо нахабно поводяться шпаки, які цілими виводками атакують дерева та за тиждень збивають більшість черешень.

Найбільш успішними способами боротьби зі шпаками садівники називають шумове відлякування та сітки.

Фізичні перешкоди

Щоб захистити черешню від шпаків, варто її накрити сіткою (рибацькою або спеціальною для садів). На жаль, без сторонньої допомоги це не кожному садівнику під силу.

Даний метод не завжди підходить, адже, якщо дерево велике, то знадобиться багато сітки. Крім того, шпаки є кмітливими та знайдуть шпалину у сітці, через яку залізти всередину.

Звукові відлякувачі

Дехто із садівників встановлює звуковий відлякувач, який «кричить» голосом хижака чи підбитого шпака. Можна вчепити в кроні увімкнутий радіоприймач.

Особливого ефекту можна досягнути, якщо повісити опудало або імітацію великого птаха на дерево.

Нюансом є те, щро слухати крики орла чи яструба треба буде і вам.

Можна також розвішати на кінчиках гілок CD-диски з намальованими маркером очима. Імовірно, шпаки боятимуться підлітати. Ще можна зробити з пластикових пляшок вітряки або прилаштувати дитячі вітряки з блискучих матеріалів, які швидко крутяться і блимають. Іноді подібні нехитрі пристрої можна знайти в різних господарських магазинах.

Також одним із популярних засобів є ультразвуковий відлякувач птахів. Комусь допомагає, проте, вочевидь, пристрій має бути дуже потужним. 

Одягнути опудала в яскраво-синій одяг, розвісити сині клаптики на гілках.

Досі єдиного ефективного способу повністю відлякати птахів від черешень немає. Можна лише захистити сіткою. До опудал та мішури шпаки звикають за день-два. Більш ефективні «хлопавки» та інші звукові ефекти.

Помічено також, що на біло-жовті сорти черешень птахи майже не зазіхають. Поза небезпекою також пізня черешня, бо в цей час шпаки перелітають харчуватися в поля.

Читайте також