Як врятувати капусту від шкідників: народні методи та професійні препарати

Капуста є однією з "найпопулярніших" культур серед шкідників. Соковитим листям люблять ласувати різнованітні комахи та слимаки. Як врятувати розсаду капусти та зібрати ганий врожай - читайте у статті.

Читайте також: Що посадити біля капусти, щоб отримати гарний врожай та позбутися шкідників: поради

Шкідники

  • Попелиця – дрібні сисні комахи, які трапляються колоніями майже на кожній ділянці. На рештках рослин шкідники капусти відкладають яйця, з яких навесні вилуплюються нові покоління. Шкода від попелиці – пожовтіння та скручування листя, ослаблення та загибель рослини. Вони також пошкоджують листя редису, редьки, ріпи.

  • Хрестоцвіті блішки – дрібні шкідники капусти, про наявність яких можна дізнатись за дрібними дірками на листі. Вони вилуплюються ранньою весною й окрім капусти люблять поласувати ще й редисом. Ці чорні жучки поступово перетворюють листя на мереживо, від чого рослини слабшають та можуть загинути.

  • Слимаки – слизькі молюски, родичи звичних равликів, які вилуплюються на початку червня і відразу шукають соковиту їжу. Шкідники капусти обожнюють листя молодих качанів. Їх досить важко вивести, тому будьте готові озброїтись пастками або препаратами.

  • Капустяна муха – ці шкідники капусти відкладають яйця у вкорочене стебло чи листя, а личинки, які вилупились, виїдають їх із середини. Також вона винна у пошкодженні коренеплодів редису. Якщо личинки вилупилися у молодих стеблах, є великий ризик, що вся рослина загине.
  • Капустяна міль – метелик, який зовні дуже нагадує хатню міль. Він відкладає яйця на листочках, з яких вилуплюються зелені гусені завдовжки до 1 см. Шкідники капусти вгризаються в тканини листків і роблять там ходи, а трохи згодом заляльковуються і перетворюються на міль.

  • Капустяна совка – коричневий метелик із розмахом крил до 5 см, який нагадує велику міль. Із відкладених на нижньому боці листків яєць вилуплюються коричневі гусениці. Такі шкідники капусти теж харчуються листям.

  • Білокрилка – дрібна комашка з білими крильцями, трохи більше за попелицю. Останніми роками цілі райони потерпають від спалахів чисельності білокрилки на капусті та помідорах. Один метелик відкладає до 300 яєць, і за кілька днів листя буває вкрите суцільним шаром комах, які висмоктують сік. Таке масове розмноження буває в загущених посадках.

Народні засоби

Чим обприскати капусту? Наші бабусі й дідусі також вирощували цю культуру і добре розумілись на народних методах, які допомагали захищати її.

  • Перший спосіб, якому вже дуже багато років – обробка попелом. Часточки попелу забивають дихальця, через які дихають шкідники капусти, призводячи до їх загибелі. Він допомагає від попелиць, білокрилок, блішок, молей. Робіть опилювання раз на кілька днів.
  • На другому місці – мильні розчини (господарське мило або засіб для миття посуду). Листя зі шкідниками мийте губкою з милом, яке утворює плівку й також забиває дихальні шляхи комах. Засіб підходить проти попелиць, білокрилки.
  • Оброблюйте настоями гірких трав (чистотілу, полині, пижма, тютюну). Це також частково допоможе вам від напасті. Готують настої за таким принципом: 500 г свіжої трави заливають окропом, витримують кілька годин і потім доводять водою до 10 л води.
  • Обприскуйте настоєм часнику (200-500 зубців, стрілок та стебел на 10 л води, настоювати добу). Він відлякує більшість шкідників капусти на грядках.
  • Шкідники капусти також гинуть від розчину оцту (15 мл на 1 л води).

Професійні препарати

Народні засоби чудово використовувати для профілактики, а от коли шкідники капусти масово заражають грядки, я раджу подбати про їх захист за допомогою професійних засобів.

  • Через два тижні після висаджування розсади (коли у стебел вже є 5-6 листків), обробляйте її препаратом Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води на 1 сотку).
  • При формуванні головок ефективно обробляти комбінацією Антигусінь + Самшит.
  • Із появою другого покоління метеликів (приблизно із середини липня), застосовуйте препарат АТО Жук.

Може здатися, що шкідники капусти майже непоборні. Але це не так. Не варто лише через них кидати вирощування культури, адже сучасні засоби захисту надійно позбавляють від шкідливих комах городину, економлять ваш час і зусилля.

Читайте також