Як врятувати персика народними методами: листя стало кучерявим

Кучерявість персика – одна з найпоширеніших хвороб цієї культури. Грибкова хвороба не тільки знищує листя і врожай, а й пошкоджує гілки, внаслідок чого взимку більшість заражених пагонів гине, а вцілілі наступної весни мало цвітуть і не дають плоди.

Грибкова інфекція, яка викликає кучерявість листя, локалізується під корою, особливо у тріщинах, під лусками бруньок. Грибок активізується у холоді та вологому середовищі, за два тижні до розпускання бруньок. Найсприятливіші умови розвитку хвороби: температура 6-8 °С тепла, вологі ночі.

Найчастіше грибок атакує ніжні молоді листочки, які ледь-ледь почали розпускатися.

Також грибок швидко поширюється, якщо персик росте у важкому вологому ґрунті. Тож утримуйтесь від щедрого поливу принаймні на чорноземі чи глиноземі з підвищеною кислотністю. Добре послужить для розкислення ґрунту попіл або засівання пристовбурного кільця білою конюшиною.

Вилікувати кучерявість персика не легше, ніж, наприклад, фітофтороз на пасльонових культурах. По-перше тому, що спори грибка сидять в малодоступних місцях, тому важливо проводити обробку вчасно і кілька разів. Найперша обробка – щойно зійде сніг і температура буде не нижче 5° С.

Лікування народними засобами зводиться до обприскування бордоською рідиною: розчинити 300 мідного купоросу й 300 г негашеного вапна у 10 л води з прилипачем, наприклад, господарським милом. Обов’язково таку саму обробку слід робити восени, у вересні-жовтні до дощів.

На жаль, хвороба дуже чіпка, тож дуже важливо вирізати на дереві всі хворі пагінці із закрученим листям.

Окрім народних, також існують професійні протигрибкові препарати від кучерявості персика.

Наприклад, препарати Гарт (30 г на 10 л води) з додаванням екопрепарату Захват Ойл (150 мл на 10 л води) для обприскування ранньої весни по сплячих бруньках, відразу після обрізки дерева.

Під час розпукування бруньок та в період цвітіння обприскайте дерево препаратом Страж – 3 мл на 5 л води. Збирати врожай після цього препарату можна через 30 діб. Зазвичай Стражем достатньо обробити двічі за сезон з інтервалом 14 днів. А от Гартом можна обробляти до 4 разів протягом року – це залежить від важкості перебігу хвороби на вашому дереві. Останню обробку проводять восени через три тижні після збору врожаю.

Таке обприскування можна проводити як профілактично, так і як лікування за перших ознак хвороби.

Читайте також