Смак дитинства: рецепт ніжного десерту "Бите скло"

Торт-желе «Бите скло» – яскравий і в міру солодкий десерт. Він універсальний для будь-якого сезону: влітку подарує довгоочікувану прохолоду, а взимку підніме настрій своїм райдужним виглядом.

Автор рецепту: Євген Клопотенко

Інгредієнти:

  • 250 г чорної смородини (+ 2 ст. л цукру)
  • 2 ківі (+ 2 ст. л. цукру)
  • 1 великий апельсин (+ 2 ст. л цукру)
  • 90 г желатину (для кольорового желе та желе з йогурту)
  • 1 л натурального йогурту
  • 5 ст. л. цукрової пудри
  • 240 мл кип'яченої охолодженої води (для кольорового желе)
  • 120 мл кип'яченої охолодженої води (для желе з йогурту)

 КРОК 1

Підготуйте всі інгредієнти для приготування торта-желе «Бите скло». Розморозьте чорну смородину, переклавши із морозилки в холодильник. Очистьте від шкірки та наріжте кубиками два ківі. Помийте один апельсин, натріть цедру апельсина на дрібній тертці. Робіть це акуратно, щоб не натерти білу частину цитрусу, інакше вона дасть помітну гіркоту желе. Апельсин очистьте і наріжте шматочками.

КРОК 2

Розкладіть у 3 окремі невеликі ємності по 20 г желатину. У кожну з них налийте по 4 ст. л. холодної кип'яченої води. Пропорції для замочування желатину 1:4. Залиште набухати желатин на 10-15 хвилин.

КРОК 3

Готуйте компоте з фруктів. Візьміть 3 каструльки. В одну викладіть 250 г чорної смородини. В іншу – очищені та нарізані кубиками два ківі, у третю – цедру апельсина та нарізаний кубиками апельсин.

КРОК 4

У кожну каструлю до фруктів додайте по 2 ст. л. цукру та залийте по 400 мл води. Поставте 3 каструльки на вогонь та варіть на середньому вогні близько 10 хвилин, не закриваючи кришкою.

КРОК 5

Потім візьміть 3 миски, в яких застигатиме желе, і за допомогою сита процідіть компот.

КРОК 6

Для того щоб желе було більш насиченим за кольором і концентрованим на смак, трохи розчавіть ягоди та фрукти в ситі ложкою, щоб виділилося більше соку.

 КРОК 7

У кожну миску викладіть замочений желатин і ретельно перемішайте до його розчинення. Для того, щоб желатин розпустився, його завжди необхідно додавати в теплу рідину. Желе повинно охолонути за кімнатної температури, потім поставте його в холодильник до повного застигання. На це у вас піде приблизно 3 години.

КРОК 8

Після того, як фруктові желе добре застигли, дістаньте їх із холодильника. Візьміть ніж і лезом пройдіть навколо ємностей. Обережно витягніть желе, допомагаючи руками.

 КРОК 9

Наріжте всі три желе великими кубиками приблизно однакового розміру.

КРОК 10

Замочіть желатин для основної заливки з йогурту. Візьміть невелику миску, всипте 30 г желатину та додайте 120 мл води. Нагадаємо, пропорції 1:4. Залиште желатин набухати на 10-15 хвилин. Також змастіть соняшниковою олією форму, в якій готуватимете торт.

КРОК 11

Поки желатин для основної заливки торта з йогурту набухає, у велику миску вилийте 1 л натурального йогурту, додайте 5 ст. л. цукрової пудри та ретельно перемішайте віничком. Наступні кроки слід робити дуже швидко. Зробіть парову баню так, щоб верхня миска не торкалася води.

КРОК 12

У маленьку мисочку, яка буде зверху на паровій бані, висипте желатин. Поставте на парову баню та мішайте віничком, доки желатин не розчиниться. Коли желатин розчинився, відразу ж переливайте його тонкою цівкою в миску з йогуртом, перемішуючи віничком.

КРОК 13

Додайте в миску до йогурту кубики кольорового желе. Перелийте суміш у ємність для торта, в якій він застигатиме. Нехай спочатку охолоне до кімнатної температури, а потім поставте його в холодильник мінімум на 3 години.

Читайте також