Як врятувати розсаду помідорів від хвороби "чорна ніжка" народними методами

«Чорна ніжка» – поняття знайоме майже кожному хто займається землеробством. Їм позначають по-простому групу захворювань, що мають деякі подібні симптоми. По факту це різні захворювання – або грибкові, або бактеріальні, іноді вірусні, викликані самими різними патогенами.

Ті ж трудівники городів або теплиць, які купують розсаду, кажуть про чималі витрати, пов’язані з придбанням посадкового матеріалу. Тому, коли пропадає розсада помідорів, так і не перетворившись на плодоносні рослина, городник відчуває масу негативних емоцій.

Ознаки хвороби:

  • аномальне потоншення і витягування стебла (причина: брак світла або порушення температурного режиму);
  • зміна кольору листя, їх засихання та опадання (причина: дуже вологий грунт або погане освітлення);
  • засихання кінчиків листків (причини: сухість повітря, солоність грунту або жорсткість води);
  • білі або брудно-білі плями на листі і стеблах (причини: занадто агресивне сонячне освітлення або грибкова хвороба септоріоз);
  • почорніння стебла розсади внизу (причина: грибкова хвороба чорна ніжка).

Причини захворювання

Однією з ершопричин розвитку настільки неприємного захворювання виступає Паросткова муха.

Хоча чорна ніжка у розсади помідорів в цьому випадку виникає не через самих мух, а через те, що личинки цього шкідника, що знаходяться в ящиках з розсадою, їдять корінці і низ стебла томатів. З’являються личинки в грунті з тим компостом, який виготовлений з тваринного перегною.

Щоб не з’явилася чорна ніжка у розсади помідорів заходи боротьби повинні базуватися на проведенні грамотної профілактики.

Підготовка насіння до посадки. Насіння краще вибрати ті, які виробником класифіковані як стійких до зараження коричневої гниллю. Напис про це повинна міститися на упаковці. Наприклад, помідори сорту «Подарунок» не бояться грибка, тому при вирощуванні розсади агроному-любителю не доведеться думати про те, чим обробити розсаду помідорів від чорної ніжки і як врятувати саджанці. Ще на стадії підготовки насіння слід провести їх обробку розчином гумінової кислоти або марганцівки для знищення теоретично мають шанс на присутність спор грибів. Або хоча б гарненько обдати окропом. Про підготовку насіння томатів до посіву на розсаду можна почитати тут.

Підготовка землі для розсади томатів. Якщо в грунт не буде хвороботворних грибів, то в майбутньому не проявить себе і чорна ніжка на розсаді помідор – що робити для цього, знає наука агротехніка. Потрібно взяти восени «чисту» землю, яка не мала досвіду вирощування на ній помідорів, картоплі або перцю. Залишити її на зиму на вулиці, щоб вона добре «виморозити». Навесні перед посадкою насіння томатів землю потрібно «прожарити» в духовці або печі при температурі 130 градусів протягом півгодини. Можна замість прожарювання грунту зробити його пропарювання: подача на грунт протягом години пара від киплячої води.

Потім місце посадки томатів слід пролити розчином марганцівки або кальцинованої соди або ж внести в грунт колоїдну сірку десь 5 грам на квадратний метр. Коли розсада почне сходити, можна посипати землю зверху Двосантиметровий шаром сухого піску, деревної золи або їх суміші. Подібна обробка грунту усуне наступні хвилювання з приводу того, чому хворіє розсада помідорів – що робити з почорнілими ніжками саджанців. Ще краще буде придбати готові грунти нейтральної кислотності в магазині. Але це дуже затратно, коли буде вирощуватися багато розсади.

Народні засоби

Якщо зараження уникнути не вдалося, і, незважаючи на профілактичні заходи, все-таки виявилася чорна ніжка у розсади, що робити?

В першу чергу необхідно акуратно видалити пошкоджене рослина разом з частиною прилеглої землі, щоб не допустити поширення зарази на що знаходяться поруч саджанці.

Після цього полити залишилася розсаду розчином золи (2 склянки на 1 літр окропу, настоювати 6 годин і розвести на відро води). Багато городників рекомендують проводити підгодівлю сумішшю гною, курячого посліду і коров’яку. Це допоможе підвищити опірність рослин. Є багато прикладів поразки розсади захворюванням чорна ніжка. Як боротися з ним? Здійснювати полив спеціальними розчинами. Для цього використовують 1% бордосскую рідина, мідний купорос (5 грамів на відро води) або розчин перманганату калію. Полив проводиться з розрахунку 1 літр на 1 квадратний метр. З метою підсушування грунту можна підсипати суміш піску і золи. Це сприяє також утворенню нових корінців вище ураженої ділянки.

У народі чорна ніжка відома давно і було б дивним, якби не знайшлося ніяких способів боротьби з нею. На жаль, правда в тому, що в разі, якщо грибок облюбував сходи, то врятувати рослина вже практично не вийде. Єдине, що треба робити – це терміново переносити ще не займану недугою зелень в новий посуд. Саме тому народний досвід, в основному, точно так же спрямований на запобігання умов появи чорної ніжки, ніж на лікування від неї.

 

Читайте також